VINTERGRILLING

Selv om sommervarmen tok slutt tidligere enn forventet og vinteren har meldt seg med flere minusgrader, betyr ikke det at grill- og bbq-sesongen er over! Noen få tips gjør det fortsatt enkelt å lage den beste maten utendørs selv om gradestokken er blå.
Og en fordel med vintergrilling er jo at ølet holder seg kaldt!

1. Kle deg varmt

Kanskje helt selvsagt! Men selv om grillen er varm, blir kroppen kald. Kle deg derfor godt, og særlig skotøy er viktig. 

Noen gode sko som er enkelt å ta av og på, er gull. Slik kan du gå inn og ut til grillen uten å måtte krangle på deg skoene.

Unngå løse skjerf, snorer og annet som henger rundt. Ikke bruk fleece, det smelter ved relativt lav temperatur og kan lett ta fyr.

















4. Sørg for god utlufting

Det kan være fristende om man har en vinterhage å stå under tak. Sørg for at det er klaring og avstand nok fra brennbare materialer, og sørg for god utlufting.

Brenner du kull dannes det karbonmonoksid (CO), som er en giftig gass. Du trenger ikke å være redd for å bli kullosforgiftet av å tenne noen stearinlys, men å brenne bål eller grille innendørs kan være farlig så sørg for god nok utlufting.
 

5. Ha ekstra kull, gass, ved, pellets eller hva en du griller på

Grilling i kalde forhold kan kreve mer «drivstoff» for å oppnå de høye temperaturene som du måtte ønske.

Er det kaldt får man ikke utnyttet all gassen i gassflasker. Et tips kan være å sette gassflasken i et temperert rom, men sørg for at det ikke er et oppholdsrom og at det er utlufting. En temperert gassflaske vil gi mer gass enn om den er kald.


Plasser grillen slik at den står minst mulig eksponert for vind. Vind stjeler mye varme, og særlig en gassgrill er utsatt for å miste effekt av vind.


6. Bruk lokket på grillen

Bruk lokket på grillen og åpne grillen minst mulig. Slik holder du kulda ute og varmen inni grillen sirkulerende rundt maten din.

Et bbq-ordtak er «If you're looking you ain’t cooking» – dette er så sant som det får blitt.


7. Planlegg litt ekstra tid

Alt tar litt lenger tid når det er kaldt. Planlegg for det, så blir hele seansen bedre.
Har du en keramisk grill, feks kamado er det viktig å la grillen varme seg opp gradvis, hvis ikke risikerer du at keramikken sprekker ved for rask temperatur endring.

En kamado grill eller annen grill med pakning kan du oppleve at lokket er fryst fast, da er en smart måte å løse det på og fyre opp litt kull som du lemper inn i askeskuffen, sørg for å åpne alle ventiler så vil dette utvikle nok varme til at pakningen tiner.

8. Når maten er klar

Ikke ta med en tallerken ut før maten er klart til å komme av grillen, da slipper du at maten blir lagt på en iskald tallerken.

Dekk til maten løst med aluminiumsfolie til du kommer inn med den.

3. Klargjør grillen

Bruk trekk på grillen så er den cirka alltid klar, eller flytt den slik at den i det minste står tørt. Sjekk at lufteventiler er åpne og ikke blokkert av eventuell snø og/eller is.

Og sørg for å få unna snøen slik at du kommer deg enkelt frem til grillen.
Særlig gassgrillen må være i god stand før vinteren, gasslanger og pakninger blir stive og mindre fleksible. Så sørg for å gå over grillen når høsten setter inn.

2. Planlegging er viktig!

Planlegging er viktig! Bruk minst mulig tid ute i kulda, tenn opp grillen og la den bli klar mens du er inne i varmen og forbered alt som skal grilles. Dette gjør jeg uansett årstid, men ekstra påpasselig med dette om det er kaldt eller

dårlig vær. Du trenger heller ikke stå ute i kulda mens du griller om det ikke er svært raske ingredienser.

Har du et trådløst termometer, som for eksempel Meater, er det nå du skal bruke det.

Da kan du overvåke maten mens du er inne i varmen.

FØLG OSS I SOSIALE MEDIER

unsplash