Hverdags Brisket!

Hverdags brisket. 


Denne oppskriften er fra Meat Church, Matt Pittman, oversatt og tilpasset litt av meg. Jeg har brukt denne oppskriften mange ganger. Den er enkel og resultatet blir bestandig knall bra!

Oppskriften tar sikte på at man jobber fra 8-16, tilpass tiden etter din hverdag.

Kjøttet skal ligge lenge på grillen og du skal gjøre minimalt, for den lager seg selv!
Denne brisketen forbreder du kvelden i forveien, og den skal ligge på grillen over natta og til du er tilbake fra jobb. Starter du f.eks kl.19 kan du pakke den før du drar på jobb dagen etter.

Perfekt om du skal ha middagsselskap en fredag etter jobb! Gjestene kommer til å lure på hvordan du fikk til dette!


Hva trenger du:


Traeger pellets grill, eller tilsvarende, helst med Wi-Fire funksjon da er alt enklere. Du må ha kontroll på temperaturen når du lager brisket. Har du ikke WIFI må du være tilstede litt mer for å justere temp.


Pellets: jeg liker Traeger signatur og hickory best.


Brisket av god kvalitet og størrelse fra 5kg og oppover. Dessverre er norsk kjøtt for magert og resultatet blir ikke bra.


Krydder f.eks: The Missing Link Java Steak Seasoning og Prime Rib Rub fra Traeger.
Eller gjør det på Texas måte med 50/50 salt og pepper det velger du.



Fremgangsmåte:


Trim brisketen
Fyll opp med pellets, jeg liker å bruke hickory eller eik til oksekjøtt.
Varm grillen til 85 grader med supersmoke om du har funksjonen.

Ha godt med rub på brisketen på alle sider. 
Jeg foretrekker å bruke The Missing Link Java Steak Seasoning og Prime Rib Rub fra Traeger.  Dette gir en utrolig god smak på barken.
Men skal du lage ekte Texas BBQ er det kun salt og pepper som gjelder.


Legg brisketen på smokern; jeg foretrekker fettsiden ned og synes jeg får bedre bark da. Fettet vil uansett ikke smelte inn i kjøttet. 

Sett i et kjøtt-termometer i den tykkeste delen av kjøttet.

Du kan nå velge å ikke gjøre noen ting de neste 12 timene, men jeg sprayer kjøttet med eplejuice hvert 45 min frem til jeg legger meg. 

Fuktig kjøtt trekker til seg mer røyk og du bygger en bedre bark i tillegg til at overflaten ikke blir uttørket.

Gå å legg deg, stå opp 12 timer etter du la brisketen på grillen.

Nå pakker du stramt i slakterpapir om du har, hvis ikke fungerer alufolie. 

Sett tilbake temp probe og legg tilbake på grillen. Sett en temp alarm på 90 grader.
Ca 4 timer før du skal hjem kan du via Wi-Fire øk temperaturen på grillen.

Det vil ta omtrent 4 timer til kjøttet er 90 grader (men ikke ta livet av meg om det tar 6 timer!). BBQ er ikke til å stole på tidsmessig...

Når alarmen går av og du er hjemme: har du mulighet til og sjekke kjøttet med temp proben hvert 20min, det skal være så mørt at proben glir inn med minimal motstand, som en kniv i varmt smør. Ta kjøttet av og la det hvile, gjerne i en kjøleboks med håndklær rundt.

Når alarmen går av og du ikke er hjemme: la den ligge 20min videre. 
Brukt appen og velg keep warm. Grillen senker temp til 75 grader. Når du kommer hjem prober du brisketen som beskrevet over. Er den godkjent tar du den av. 
Det er alltid lurt å la kjøtt hvile før det deles opp.


En brisket kan holde seg varm i en kjøleboks pakket med håndklær rundt seg i flere timer. Og har bare godt av det.

Del opp, det er viktig at du deler brisketen riktig, dvs ikke kutt den opp som brødskiver fra en ende til den andre. Riktig måte finner du HER



Steg for steg:

1. Varm grillen til 85 grader og supersmoke funksjon.

2. Trim og krydre kjøttet.

3. Legg kjøttet på grillen ca kl 19, ikke gjør noen ting eller spray hvert 45 min til du legger deg. La kjøttet ligge på gjennom natten.

4. Tilbake til grillen  ca 12 timer etter du la på kjøttet, pakk kjøttet i slakterpapir eller alufolie. Plasser temp probe i tykkeste delen av kjøttet. Sett probe alarm på 90 grader. La tempen fortsatt stå på 90 grader.

5. Ca kl 12 øker du temp til 120 grader via appen.

6. Etter ca 4 timer vil alarmen gå av.

7. Alarmen går av:

Når alarmen går av og du er hjemme: har du mulighet til og sjekke kjøttet med temp proben hver 20min, det skal være så mørt at proben glir inn med minimal motstand, som en kniv i varmt smør. Ta den av og la den hvile, gjerne i en kjøleboks med håndklær rundt.

Når alarmen går av og du ikke er hjemme: la den ligge 20min videre. 

Brukt appen og velg keep warm. Grillen senker temp til 75grader, når du kommer hjem prober du brisketen som beskrevet over. Er den godkjent tar du den av. 


Det er alltid lurt å la kjøtt hvile før det deles opp.