Av Amerikansk BBQ er short ribs det beste man kan lage!

Du trenger:
Shortribs av god kvalitet, dessverre er norskt kjøtt for magert og blir ikke bra.
Krydder feks: The Missing Link Java Steak Seasoning og Prime Rib Rub fra Traeger.


Fremgangsmåte:

Tin short ribs ca 2 dager i forveien i kjøleskapet.

Mens grillen varmes opp til 105grader klargjør du kjøttet som skal på grillen.
Kjøttet skal ikke være «romtemperert» før den går på grillen, det har ikke noe å si for resultatet. Kaldt kjøtt vil få mer tid på grillen til å bygge opp en fin bark og ta til seg god røyksmak.


Trim vekk fettlaget på toppen av shortribsene til det ca kun er rent kjøtt på toppen.
Under bensiden er det en membran, denne pleier jeg ikke å fjerne, da faller ikke kjøttet i fra hverandre like lett når det er ferdig. Trim vekk evt slintrer i kantene.

Om kjøttet ser litt flatt og trist ut nå er det ingen fare, det vil «blåse seg opp litt» og bli kult til slutt!

Krydre alle sider av kjøttet godt med din favoritt rub. For meg er det et godt lag med The Missing Link Java Steak Seasoning og et tynt lag med Prime Rib Rub fra Traeger.
Spray kjøttet lett med eplejuice slik at det er fuktig, men ikke vått.

Legg kjøttet på grillen med bensiden ned. Grillen skal holde ca 105 grader, har du supersmoke funksjon skal denne være på.
Plasser et steketermometer den mest kjøttfulle delen av kjøttet, pass på å ikke vær i kontakt med ben eller fettrander, da vil du få feil måling.

Spray kjøttet ca hvert 45min når det begynner å tørke opp på overflaten, kjøttet skal være fuktig men ikke vått. Røyk er vannløselig og fuktig kjøtt vil ta til seg røyk mye bedre og du bygger en bedre bark. Sukkeret i juicen og rubben vil også bidra til bedre bygging av bark.

Når du når en kjernetemp på 65-70 grader er det på tide å pakke kjøttet i slakterpapir eller folie. Pakk kjøttet stramt. Merk deg hvor temp proben skal mens du pakker, denne stikker du gjennom pakningen igjen.

Du kan nå velge om du vil fortsette på like lav temp, eller du kan øke temp til 135 grader, det vil ikke påvirke resultatet nevneverdig, annet en at du får maten raskere ferdig. Høyere temp en 135 grader kan påvirke mørheten av kjøttet.

Når kjøttet bikker 90 grader er det på tide å følge med. Mellom 92-98 grader vil kjøttet være ferdig. Temp er kun en pekepin, det er mørhet som avgjør om det er ferdig.
Bruk et termometer, grillspyd etc og stikk i kjøttet, for å kjenne etter mørheten. Gjør dette ca hvert 20-30 min, til motstanden i kjøttet er som å stikke en kniv i varmt smør, da er det ferdig. "probetender"

Husk at kjøttet må få hvile MINST 20 min under en løs alufolie feks før du deler det opp.

Hvorfor pakker du kjøttet:
Du pakker kjøttet fordi det over denne temperaturen ikke vil ta til seg så mye røyk lengre og det er i dette området du kommer i «the stall», ved å pakke kjøttet nå vil du akslerere temperatur økningen noe, slik at kjøttet ikke bruker så lang tid.

Du har to alternativer når du skal pakke inn kjøttet, du kan pakke i aluminums folie eller Butcher paper. I alu folie vil du få enda raskere  tempeaturøkning, men du vil ofte miste mye av den fine barken du har brukt tid på å bygge opp.
Derfor er det beste alternativet å bruke slakterpapir, slakterpapiret puster, noe som gjør at du beholder barken mye bedre og du tilfører faktisk forsatt røyk under den videre prosessen.


Kort oppsumert:


1. Trim og krydre kjøttet
2. Grill på 105 grader til kjernetemp 65-70grader.
3. Pakk inn (Valgfritt: øk temp til 135 grader)
4. Grill videre til kjernetemp 90 grader

5. Kontoller mørhet med probe.

6. Hvil

7. Spis